Materiali za izdelovanje nogavic

Deli

Poliamid micro (Meryl): so po kemični sestavi, enako kot poliamidna vlakna, sintetična vlakna, s to razliko, da se pri postopku proizvodnje predelajo iz mnogo tanjših filamentov, iz katerih se dobijo finejša vlakna. Iz teh razlogov imajo vlakna še boljše lastnosti, kot so hidrofilnost (vodovpojnost), izredno mehak otip, odvajanje (transport) telesne vlage − izdelki »dihajo«. Na trgu se pojavljajo pod različnimi komercialnimi imeni. Poliamid micro Meryl pomeni, da gre za poliamid micro vlakno italijanske firme Nylstar.V programih perila, izdelkov za šport, prosti čas ter rekreacijo se večinoma uporabljajo v mešanicah z elastani in s tem nudijo visoko udobje pri uporabi. Poliamid micro vlakna ohranjajo visoke pretržne trdnosti in enostavne vzdrževalne lastnosti navadnih poliamidnih vlaken, z določenimi lastnostmi pa se približujejo naravnim vlaknom. Tako jih po svojih funkcionalnosti na večini področij oblačenja že prekašajo.

Poliamid: poliamidi so kemična vlakna, sintetičnega izvora, ki se torej proizvajajo iz sintetiziranih polimerov in predejo v obliki filamentnih niti. Vlakna imajo nižjo hidrofilnost (vodovpojnost) in zelo visoko pretržno trdnost. Na trgu se pojavljajo pod različnimi komercialnimi imeni: Perlon, Nylon, Meryl. Pri pletenju se večinoma uporablja z kombinaciji elastana, ki pripomore k večji funkcionalni uporabnosti izdelkov.

Elastan: so kemična vlakna, sintetičnega izvora, se proizvajajo iz sintetiziranih polimerov in predejo v obliki neskončnih – filamentnih niti. Gre za vlakna z ekstremno visoko elastičnostjo. Kot sama se redko uporabljajo, največ pa v mešanicah z drugimi sintetičnimi ali naravnimi vlakni. Elastani se danes uporabljajo na vseh področjih oblačenja: perilo, kopalke, šport, prosti čas in rekreacija, zgornja oblačila. Zaradi prisotnosti elastana v materialih se izdelki lepo prilegajo telesu, pri aktivnostih in gibanju pa ni občutka utesnjenosti ali stiskanja določenih delov telesa. Razen tega se izdelki veliko manj deformirajo in mečkajo pri uporabi. Prisotnost elastanskih prej v izdelkih nudi uporabniku veliko udobja pri nošenju. Pri nas najbolj poznamo elastana  pod blagovne znamke Laycra

Viskoza: je regenerirano celulozno vlakno, kar pomeni, da je vlakno proizvedeno po kemičnem postopku iz naravne celuloze. Vlakno ima še večjo hidrofilnost od bombaža, visoke termoizolacijske lastnosti, bolj mehak otip, ima pa nižjo pretržno silo − še posebej v mokrem stanju. Proizvajajo se kot neskončne filamentne niti, ki se lahko nadalje uporabljajo (Reyon) ali pa se režejo na kratka vlakna in nato predejo v preje različnih finosti. Izdelki nudijo prijeten občutek pri nošenju.

Bombaž: naravno celulozno vlakno oz. vlakno iz naravnih celuloznih polimerov, visoke hidrofilnosti (vpojnosti vlage oz. znoja), visoke termoizolacijske lastnosti. Vlakno je torej naravnega rastlinskega izvora. Izdelki nudijo prijeten občutek na koži ter udobje pri nošenju.

Komentarji

Še ni komentarjev

Komentiraj

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino